Equine Assisted Therapy/ therapie met assistentie van dieren

Binnen de therapie met paarden, wordt het paard ingezet als co-therapeut of facilitator om een veranderingsproces aan te gaan. Er wordt zowel op als naast het paard gewerkt. 

Waarom werken met paarden?

Paarden zijn vluchtdieren. Daarom heeft de natuur ze een bijzondere gevoeligheid gegeven voor signalen van anderen en de omgeving.  Voor paarden is het immers een kwestie van overleven.

Paarden voelen niet alleen hun soortgenoten goed aan, maar detecteren ook feilloos de signalen aan die mensen uitsturen hoe wij tegenover de anderen staan, hoe sterk of onzeker wij zijn, hoe we overkomen, wanneer we angst hebben of wanneer we ons anders/beter voordoen.

In tegenstelling tot mensen, aanvaarden paarden die signalen onvoorwaardelijk, ze veroordelen niet. Maar dat wat ze in het hier en het nu opmerken, bepaalt wel hun reactie: zo houden ze ons als het ware een spiegel voor. Zo wijzen ze jou de weg...

De onvoorwaardelijke aanvaarding door een paard, het feit dat een paard nooit oordeelt - laat staan veroordeelt - biedt gekwetste mensen vaak het nodige vertrouwen om op verhaal te komen, om zichzelf terug te vinden.

Daarnaast heeft het paard nog een zeer grote troef achter de hand. Kwetsbare mensen kunnen gedragen worden, het paard wordt hun benen, hun motor. Dankzij de 3dimensionele bewegingen van het paard in stap werkt het trouwens spierontspannend. 

Therapie wordt plots veel leuker, boeiender, met zo'n grote vriend aan je zijde. En omdat paarden meteen een reactie geven in het hier en het nu, werken we ervaringsgericht, wat voor veel doelgroepen bruikbaar is. "Therapie met paarden voor kinderen en volwassenen

Wie kan bij ons terecht?

- Kinderen met ASS, 

- Kinderen met ADD, ADHD, 

- Kinderen met fysieke beperkingen

- Kinderen met leerstoornissen en ander ontwikkelingsstoornissen 

- Jongeren op time-out

- Burn-out

- Lichte depressie

- Teambuilding

- Preventief project in scholen tegen pesten

- Angst, onrust, spanning

- Zelfvertrouwen, zelfbeeld, faalangst 

- Na een oncologische behandeling

- Fysieke revalidatie